Netlinkek

 Elfelejtett Jelszó
 Regisztrálok
Megtekintve: 19|Válasz: 0

Egy újabb gyöngyszem Bosznia-Hercegovinából

[Cím másolása megosztáshoz]

1588

Téma

410K

Válasz

610K

Pont

Elérhetetlen

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Pont
61335

Aktív tagBulvár I

  • Kapott 14 köszi
  • Adott 545 köszi
Elküldve 2019-10-7 01:01:37 | Mindent mutat |Olvasó mód
Bosznia-Hercegovina elragadó történelmi emlékekkel teli városa a Zenica-Doboj kantonban fekvő Tešanj. Neve a kelta eredetű „tesseni” szóból származik, jelentése kis kastély. A várost először 1461. március 3-án említik egy levélben, amiben II. Piusz pápa felhívja a zarándokokat, hogy zarándokoljanak a ferences-rendi Szent György templomba bűnbocsánatot kínálva ezzel nekik.  Ma ezt a levelet a vatikáni archívumban őrzik. Ugyanabban az évben szeptember 18-án említik újra Tešanjt egy chartában, amelyben az utolsó boszniai király, Stjepan Tomašević koronaajándékként nagybátyjának, Radivoj Krstićnek adja. Tešanj lett a királyság székhelye, ahol a nemesi Krstić család 1476-ig élt és uralkodott.

Az óváros, a vár az egyik legrégibb erődítmény Bosznia-Hercegovinában. Az óváros alsó és felső részből áll, amit szakaszosan építettek. A felső részen talált régészeti leletek tanúsítják, hogy már az illíreknek volt itt erődjük, amit a rómaiak a boszniai hódításaik során a 6. században elpusztítottak. Felépítették saját erődjüket az illír erőd helyén, ezt a 7. század elején a Balkánra benyomuló szlávok pusztították el. A középkorban a helyi földesurak egy kisebb várat emeltek az egykori római erőd helyén, az óváros az arisztokrata Zlatonosović család birtokában volt. Jelentősebb erőddé a 15. század elején vált a különböző irányból, például a magyarok részéről érkező támadások miatt. Egy időben Tešanj óvárosa magyar megszállás alatt volt.
Az Oszmán Birodalom 1463-ban jelent meg Boszniában, 1520-tól Tešanjban. A város legnevesebb uralkodója, a boszniai Sandžakból származó Gazi Ferhat bég, Nagy Szulejmán szultán nővérének fia volt. Az ő ideje alatt jelentősen fejlődött a város. Iskolát épített, ami kisebb megszakításokkal 1946-ig működött. 1568-ban halt meg, az általa épített Ferhadija mecset udvarában temették el. Sírkövének felirata arab nyelvű, a város legrégibb iszlám lelete. A bég harminckét üzletet hagyott maga után, azok jövedelméből támogatták a mecsetet.

A törökök újjáépítették az óváros felső részét, a maguk képére alakították, majd megépítették az alsó részt. Megépült a 17. században az óratorony is. Bosznia-Hercegovinában összesen huszonegy óratornyot építettek, ebből négy ma is rendeltetésének megfelelően működik. A tešanji az egyik. 1890-ig az alaturk időt mutatta. Az Oszmán Birodalomban a 19. században az órákat napnyugtától napnyugtáig számolták. Ezt nevezik alaturk órarendszernek.  Fehim-beg Smailbegović azonban új órát hozott, amely már az európai időt mutatta, ez az óra működik ma is.
Az Eminagića fogadó Bosznia-Hercegovina egyik legszebb tradicionális épülete. A tešanji Eminagić család építette a 19. század közepén. A ház kívül és belül hűen mutatja egy gazdag, 19. századi boszniai család lakóhelyét.


A vár Dizdar tornyának első emeletén állították ki az 1526-os mohácsi csatából származó zászlót, a tešanji Šehagić család ajándékát, akiknek ősei a törökök oldalán harcoltak. A zászlón arabul ez olvasható: „A könyörületes Allah nevében. Vidd hírül a híveknek, a siker és a küszöbön álló győzelem Allah akarata”.  

A város az óvároson kívül ásványvizeiről is nevezetes. Az Oaza ásványvíz aranyérmet nyert az Egyesült Államokban a Berkeley Springs Ásványvíz-versenyen, és a pletykák szerint Bill Clinton elnök is azt itta a Fehér Házban.Forrás:balkanimozaik

Válasz írásához be kell jelentkezni Belép | Regisztrálok

Pontszerzési szabályok

Archivum|Mobil|Darkroom|Netlinkek  

GMT+1, 2019-10-18 17:56 , Processed in 0.057740 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Gyorsválasz Fel Vissza a listához