Netlinkek

 Elfelejtett Jelszó
 Regisztrálok
Megtekintve: 24|Válasz: 0

8. olimpiájára megy a 44 éves tornásznő

[Cím másolása megosztáshoz]

1588

Téma

410K

Válasz

610K

Pont

Elérhetetlen

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Pont
61335

Aktív tagBulvár I

  • Kapott 14 köszi
  • Adott 545 köszi
Elküldve 2019-10-7 00:54:19 | Mindent mutat |Olvasó mód
A nyolcadik olimpiájára készülhet az üzbég tornász, Okszana Csuszovityina, akinek a kvótaszerzése a Stuttgartban zajló világbajnokságon vált biztossá.
                        
                        A 44 éves sportoló az egyéni összetett selejtezőjében mindössze a 87. helyen végzett, ám a sportág bonyolult kvalifikációs rendszere révén a kvóták újraelosztásánál a fel nem használt indulási jogok egyikét megkapja majd a szerenkénti döntők után.
                        Az ugrás-specialista Csuszovityina 1992-ben a Független Államok Közössége, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben és 2016-ben Üzbegisztán, 2008-ban és 2012-ben pedig Németország képviseletében indult az olimpián. Barcelonában a csapatversenyben arany-, Pekingben ugrásban ezüstérmes lett.
                        Ő lesz a 11. sportoló, aki nyolc olimpián versenyezhet, és a tizedik, aki ezt nyári játékokon teheti meg, de a tornászok között már a hét részvételével is csúcstartó. A részvételi örökrangsort a kanadai díjugrató, Ian Millar vezeti (10) a szovjet, majd lett színekben szerepelt sportlövő, Afanasijs Kuzmins és az osztrák vitorlázó, Hubert Raudaschl (9-9) előtt.
                        "Senki sem tudja, hány éves valójában, mert úgy tűnik, hogy szinte az összes olimpián ott volt" - viccelődött sporttársával az amerikai tornász, Shawn Johnson.
                        Szeptemberben a párizsi világkupaversenyen ismét aranyérmet nyert ugrásban, ami azt mutatja, hogy továbbra is a világ legjobbjai között van ezen a szeren.
                        Csuszovityina többször fontolgatta már a visszavonulást, legutóbb a riói olimpia után.
                        "A döntő után hosszú ideig gondolkodtam azon, mi történt velem eddig. Folytassam vagy sem? De másnap reggel felébredtem, és rájöttem, hogy szeretnék felkészülni a következő olimpiámra, és megvalósítani az álmomat"
                        - nyilatkozta nemrég.
                                                                        Okszana Csuszovityina a 2016-os riói olimpiánFotó: Thomas Coex / AFP


                        
                                                Hozzátette, aranyérmet nyert a Szovjetuniónak, ezüstöt Németországnak, amely olyan sokat segített neki, de még soha nem szerzett olimpiai érmet hazájának, Üzbegisztánnak, és ezt szeretné megvalósítani Tokióban.
                        A magánélet számos kihívás elé állította. Ortodox keresztény vallású családja nem nézte jó szemmel, hogy a muzulmán birkózóhoz, Bahodir Kurbanovhoz ment feleségül. A fiuk, Aliser még csak három éves volt, amikor leukémiát diagnosztizáltak nála, és mivel Üzbegisztánban nem volt biztosított a megfelelő orvosi ellátás, Németországba költöztek. A Német Torna Szövetség segített nekik pénzt gyűjteni a kezelésekre, ő pedig felvette az állampolgárságot, és jó néhány évig német színekben versenyzett.
                        Nem ő az első tornász, aki anyaként versenyez - a legendás Larisza Latinyina például öt aranyérmet nyert terhesen az 1958-as világbajnokságon -, de a sportág fokozott nehézségei és fizikai követelményei miatt ez meglehetősen ritka. Tavaly a lengyel Marta Pihan-Kulesza és az orosz Alija Musztafina éppen Csuszovityina példájára hivatkozva tért vissza szülés után.
                        Csuszovityina szerint a hosszú, boldog élet és sportkarrier titka az, hogy teljes életet élhet, és nem edzéssel tölti minden idejét. Példaként megemlítette, hogy felkérték edzőtermek megnyitására, díjakat ad át a gyerekeknek, mesterkurzusokat tart, illetve közösségi tájékoztatást folytat. Abban biztos, hogy nem akar politikus lenni, de mindenképpen fejleszteni szeretné Üzbegisztánban az utánpótlást a sportban, különösen a tornában, amely véleménye szerint minden más sportág alapja.

Forrás:index


Válasz írásához be kell jelentkezni Belép | Regisztrálok

Pontszerzési szabályok

Archivum|Mobil|Darkroom|Netlinkek  

GMT+1, 2019-10-18 17:41 , Processed in 0.067090 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Gyorsválasz Fel Vissza a listához