Netlinkek

 Elfelejtett Jelszó
 Regisztrálok
Megtekintve: 21|Válasz: 0

Oroszország többé már nem tekinthető az EU stratégiai partnerének?

[Cím másolása megosztáshoz]

1463

Téma

310K

Válasz

510K

Pont

Elérhetetlen

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Pont
53098

Aktív tagBulvár I

  • Kapott 11 köszi
  • Adott 81 köszi
Elküldve 6 Nappal ezelőtt | Mindent mutat |Olvasó mód
Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére, amennyiben Moszkva továbbra is megsérti a nemzetközi jogot - figyelmeztetett kedden elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban  elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a büntetőintézkedéseknek  arányban kell állniuk a fenyegetéssel, valamint rámutattak, hogy a felek  közötti kapcsolatban számos feszültséggóc alakult ki az utóbbi években,  például Oroszország szíriai és ukrajnai beavatkozása, líbiai és  közép-afrikai szerepvállalása, illetve az, hogy Moszkva uniós  szélsőjobboldali, populista nacionalista pártokat támogat.
   
A  képviselők kiemelték: az EU-nak felül kellene vizsgálnia az érvényben  lévő partnerségi és együttműködési megállapodását Oroszországgal, a  kooperációt azokra a területekre korlátozva, amelyekben mindkét fél  érdekelt. Mint írták, szelektív együttműködésre van szükség például a  klímaváltozás, az energiabiztonság, a terrorizmus és digitalizáció  jelentette globális kihívások terén.

Szorosabb kapcsolat csak  akkor legyen lehetséges, ha Oroszország teljes egészében végrehajtja az  ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást, és  ismét tiszteletben tartja a nemzetközi jogot - szögezték le.
   
Az  EP elítélte az orosz dezinformációs kampányokat és kibertámadásokat,  amelyek célja a feszültség növelése az Európai Unión és a tagállamokon  belül. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU "erélytelenül" válaszol  az orosz propagandakampányokra és félretájékoztatásra, s erőteljesebb  fellépést sürgetett.

A képviselőtestület elítélte emellett "az  önkényuralmi rendszerek és országok, például Észak-Korea, Irán,  Venezuela vagy Szíria folyamatos orosz támogatását", ahogyan "az orosz  illegális pénzügyi műveleteket és pénzmosást is, amelynek keretében az  európai biztonságot és stabilitást veszélyeztetve évente több milliárd  eurót mosnak át az EU-n keresztül".
   
Aláhúzták: az érintett uniós  tagállamoknak fel kell számolniuk bevándorlási és letelepedési  kötvényprogramjaikat, amelyek az orosz oligarcháknak kedveznek.
   

Végül  megismételték a képviselők, hogy véleményük szerint az épülő Északi  Áramlat-2 földgázvezeték fokozza az EU függőségét és veszélybe sodorja a  belső piacot.
   

"Vége az udvarias és diplomatikus  megfogalmazásoknak. Nagyon szűk téren működhetünk együtt az oroszokkal  mindaddig, amíg az ország elfoglalva tartja Ukrajna egy részét, más  európai országokat pedig folyamatosan támad" - hangoztatta Sandra  Kalniete néppárti jelentőstevő.
Forrás:profitline


Válasz írásához be kell jelentkezni Belép | Regisztrálok

Pontszerzési szabályok

Archivum|Mobil|Darkroom|Netlinkek  

GMT+1, 2019-3-19 06:29 , Processed in 0.081905 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Gyorsválasz Fel Vissza a listához