Netlinkek

 Elfelejtett Jelszó
 Regisztrálok
Megtekintve: 220|Válasz: 0

Hol pislog Budapesten a Big Brother

[Cím másolása megosztáshoz]

1548

Téma

310K

Válasz

510K

Pont

Elérhetetlen

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Pont
57701

Aktív tagBulvár I

 • Kapott 11 köszi
 • Adott 179 köszi
Elküldve 2019-3-4 20:31:45 | Mindent mutat |Olvasó mód
Térképre rakták a budapesti közterületi kamerák helyét . Gyűjtésük szerint a közcélt, közérdeket szolgáló kamerák száma országszerte 25-30 ezer, a bankok, pénzintézetek kameráinak száma pedig 10 ezres lehet.
                        Budapesten nehéz megbecsülni a térfigyelő kamerák számát. A nyilvánosan elérhető, továbbá az Átlátszó.hu az önkormányzatoktól kikért adatai szerint a rendőrség, a Fővárosi Közterület-felügyelet és az önkormányzatok közterület-felügyeletei által üzemeltetett kamerák száma közel 2500, a térképen ezek láthatók. (Az önkormányzatok jelentős része nem válaszolt az Átlátszó.hu-nak.)
                                                                        Forrás: Átlátszó.huFotó: newsroom


                        
                        Az Átlátszó.hu becslése szerint a megkapott adatok alapján kapott számnál jóval több kamera működhet Budapest utcáin, mintegy 6000 darab.
                        
                        2018. október 19-én Pintér Sándor belügyminiszter egy salátatörvényt nyújtott be a magyar országgyűlésnek, amelyben módosította a térfigyelőkamerák által rögzített felvételek összekötésének és tárolásának feltételeit.
                        Az Átlátszó szerint a törvény megemeli a rendőrségi és a közterület-felügyeleti kamerák felvételeinek tárolási idejét 30 napra, egyetlen rendszerbe fűzi össze az eddig külön tárolt felvételeket, a bankbiztonsági kamerák felvételeinek integrálásával magánmegfigyelést kever közcélúval, emellett ad a közútkezelőknek egy biankó felhatalmazást kamerák telepítésére. Ez az elképzelés pedig ellentétes az Alaptörvénnyel és az uniós adatkezelésről szóló új szabályozással, a GDPR-ral is.
      A térfigyelő kamerák jelenléte sokak számára a biztonságot jelenti, másoknak pedig az állam mindenhová elkísérő szemeit. A kormány új törvénye miatt az eddig egymástól függetlenül kezelt kamerákat egyetlen rendszerbe kötik be, a felvételek tárolási és felhasználási feltételeit pedig kiterjesztik. Ebben az anyagunkban azt nézzük meg, hogy ezek a kamerák mit láthatnak egyáltalán, hol vannak Budapesten, és hogy az új szabályozás adhat-e okot az aggodalomra, vagy tényleg pusztán a még biztonságosabb élet megteremtése a cél.   
          2018. október 19-én Pintér Sándor belügyminiszter egy salátatörvényt nyújtott be a magyar Országgyűlésnek, amelyben módosította a térfigyelőkamerák által rögzített felvételek összekötésének és tárolásának feltételeit. Az Átlátszó jogásza, Sepsi Tibor akkor azt írta, hogy a törvény jelentősen megemeli a rendőrségi és a közterületfelügyeleti kamerák tárolási idejét, a bankbiztonsági kamerák felvételeinek integrálásával magánmegfigyelést kever közcélúval, emellett ad a közútkezelőknek egy biankó felhatalmazást kamerák telepítésére. Ez az elképzelés pedig ellentétes az Alaptörvénnyel és az uniós adatkezelésről szóló új szabályozással, a GDPR-ral is.   
          Kameratípusok      A térfigyelő kameráknak számos típusa létezik attól függően, hogy hol, milyen célból és milyen optikával használják őket. Ezeket a paramétereket törvényben szabályozzák, így megkötik, hogy hova lehet őket felszerelni, mekkora szöget láthatnak be és milyen magasságban. Az alábbi interaktív felületen azt mutatjuk be, hogy az egyes kamerák a különféle optikákkal hány fokos szögben mit látnak.
      
 •           box kamera          A legrégebb óta használt, ezért legelterjedtebb típus. Nevét az alakjáról kapta. Moduláris felépítésű, gyárilag nem rendelkezik optikával. A megfigyelt területhez alkalmazkodva bármilyen látószögű objektívval szerelhető. Jellemzően beltéren használják.
                                mit lát a kamera?
 •           dome kamera          A kupola formájú házáról elnevezett kamerát elsősorban mennyezetre szerelik. Cserélhető objektívjét a megfigyelt területre állítva rögzítik, pásztázásra nem alkalmas.
                                
 •           speed dome kamera          Kinézetre hasonlít a dome kamerákhoz, de ezek az eszközök távolról irányítva forgathatók, dönthetők és még zoomolásra (nagyításra) is alkalmasak. A kézi irányítás mellett előre beprogramozott útvonalon is képes pásztázni.
                                
 •           bullet kamera          Kis méretű, olcsó, töltényhüvely (bullet) formájú kamera. Elemei nem cserélhetők. Általános megfigyelési feladatokra használható. Olcsósága miatt népszerű modell.
                                
   
       
 •         
 •         
 •         
 •         
 •         


              A közcélt, közérdeket szolgáló kamerák száma országszerte 25-30 ezer, a bankok, pénzintézetek kameráinak száma pedig 10 ezres lehet. Budapesten nehéz megbecsülni a térfigyelőkamerák számát. A nyilvánosan elérhető, továbbá az általunk az önkormányzatoktól kikért adatok szerint a rendőrség, a Fővárosi Közterület-felügyelet és az önkormányzatok közterületfelügyeletei által üzemeltetett kamerák száma közel 2500, de sajnos nem minden önkormányzat válaszolt a közérdekű adatigénylésünkre. Az alábbi térképen végiggörgetheti a kamerák elhelyezkedését a fenntartók által megadott információk szerint.

      A kamerák telepítésével sokszor az is probléma, hogy nem tudni, vagy nem egyértelmű, milyen szakmai és kriminológiai szempontok szerint helyezik el őket oda, ahová. Az önkormányzatok gyakran büszkén adnak hírt arról kiadványaikban, hogy hány kamerát telepítettek, és hányat terveznek a következő években, ezt pedig az állampolgárok biztonságával és a bűnüldözés szükségességével indokolják. Ez sokszor jól jöhet még az önkormányzati választásoknál, sőt, kampánytémává is válhat, hiszen nincs olyan állampolgár, aki ne szeretne még biztonságosabb kerületben, környéken lakni.   
          Ugyanakkor az új törvény olyan lehetőségeket ad az állam kezébe, amellyel nem csupán a biztonságunk, hanem az állandó megfigyelésünk feltételeit is megteremti. Ezekről a dilemmákról beszélgettünk ebben a videóban Sepsi Tibor jogásszal. A videóban a kameraszám szempontjából élen járó nyolcadik kerület Auróra utcájából sétálunk el egészen a Magyar Rádió épülete előtti Pollack Mihály térig. Az útvonalon végigvesszük a szabályozás sarokpontjait, megbeszéljük, hogy a teljes biztonság vagy Kína felé tartunk-e, illetve azonosítunk néhány olyan kamerát, amelyek szerintünk szabálytalanul vannak felhelyezve.Forrás:atlatszo

  

Válasz írásához be kell jelentkezni Belép | Regisztrálok

Pontszerzési szabályok

Archivum|Mobil|Darkroom|Netlinkek  

GMT+1, 2019-7-18 10:08 , Processed in 0.102139 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Gyorsválasz Fel Vissza a listához