Netlinkek

 Elfelejtett Jelszó
 Regisztrálok
Megtekintve: 484|Válasz: 0

[Tudomány] Sharan Newman - A ​Da Vinci-kód a történész szemével

[Cím másolása megosztáshoz]

736

Téma

918

Válasz

5481

Pont

Gyémánt

Rank: 8Rank: 8

Pont
5481

Aktív tagTéma medál ITéma medál VI

  • Kapott 261 köszi
  • Adott 8 köszi
Elküldve 2018-9-14 08:52:38 | Mindent mutat |Olvasó mód
Sharan Newman - A ​Da Vinci-kód a történész szemévelDan ​Brown A Da Vinci-kód című regénye lélegzetelállító bestseller a legendás Szent Grál utáni kutatásról. A főhősök célja az, hogy megtalálják a Grált, mielőtt örökre elpusztulna – Krisztus valódi történetével együtt, mely alapjaiban rengetné meg az egyházat. A magával ragadó történelmi spekulációk milliókat varázsoltak el – Mona Lisa mosolyának jelentésétől kezdve az elnyomott „apokrif evangéliumokon” át a Da Vinci festményeiben állítólag fellelhető rejtett utalásokig. Azonban sok olvasóban joggal merült fel a kérdés, hogy a történet mely részei valódi történelmi tények, mely részei alapulnak ősi legendákon – s mely részeit szülte a szerző fantáziája.

Sharan Newman középkorkutató jelen kötetben feltárja a világszerte sikert arató regény mögötti történelmi igazságokat és mítoszokat, választ adva többek között a következő kérdésekre:

– Prostituált volt Mária Magdolna? Vagy apostol? Esetleg Jézus felesége?
– Miért hagyták ki az „apokrif evangéliumokat” az Új­szö­vetségből?
– Évszázadokon át összeesküvés folyt Jézus emberi, sze­xua­litástól sem mentes oldalának az eltitkolására?
– Mi a Szent Grál – létezik-e egyáltalán ez a legendás kincs?
– Kik voltak a templomos lovagok, miért üldözték őket olyan brutálisan, és fennmaradt-e mindmáig a rendjük?

A Da Vinci-kód a történész szemével enciklopédikus szer­kezetű, rövid, világos válaszokat ad a Dan Brown regénye által a történelmi alakok, helyszínek és események kapcsán felvetett kínzó kérdésekre – új megvilágításba helyezve a kora középkor legmélyebb rejtélyeit.

Így vagy úgy, de mindannyian hiszünk bizonyos legendákban. Mindannyian hiszünk bizonyos mítoszokban. A társadalmak a közös hiedelmeken alapszanak.
Ezt példázza A Da Vinci-kód nép­szerűsége is. A történet maga a szó klasszikus értelmében vett krimi: gyil­kossággal vádolnak egy ártatlant, hajsza folyik egy értékes tárgyért, titkos szövetségek tevékenykednek a háttérben, hogy segítsék vagy gátolják a főhőst. Ismerős elemek ezek. Minderre rárakódik rengeteg ezoterikus legenda, és talán-talán néhány csipetnyi valódi történelem is. Ezek szintén magukban hordozzák a maguk rejtélyét. Végül pedig ott van a nyugati civilizáció legismertebb legendáinak, a Szent Grálnak, a templomosoknak, a keresztes hadjáratoknak a keveréke, illetve az a lehetőségfelvetés, hogy a történelem leghíresebb férfialakjai (mindig férfialakokról van szó) kettős életet élhettek. Nagyszerű keverék.
Amikor megjelent A Da Vinci-kód, több ismerősöm is megkért, hogy válasszam szét számukra a könyv­ben található tényeket és legendákat. Középkorkutatóként és regényíróként korábban már számos felmerülő témában folytattam kutatásokat, olyanokban is, melyek központi szerepet kapnak a regényben, és olyanokban is, melyeket éppen csak érintenek a szereplőink. Miután néhány hónapon át szinte folyamatosan özönlöttek felém a kérések-kérdések, úgy döntöttem, leírom a válaszokat ahelyett, hogy újra és újra elismételjem őket. Ennek az eredményét tartja a kezében az olvasó.pdf 75mb

A tartalom megtekintése vendégek számára nem lehetséges, kérlek jelentkezz be.

Tagok listája, akik már megköszönték

Inimma(2018-10-31 15:35)  
Válasz írásához be kell jelentkezni Belép | Regisztrálok

Pontszerzési szabályok

Archivum|Mobil|Darkroom|Netlinkek  

GMT+1, 2019-3-23 23:28 , Processed in 0.097088 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Gyorsválasz Fel Vissza a listához